If you’re serving the meàtbàlls with màshed potàtoes, fill à medium pot with wàter àbout 3/4 full ànd cover with à tight-fitting lid. Heàt this over high heàt to bring to à boil. You wànt just enough wàter to cover the potàtoes during cooking. While the wàter is heàting, peel ànd dice the potàtoes. Remember: Smàller potàtoes cook fàster thànk làrge chunks. àdd these to the pot even if the wàter is not boiling yet. Be sure to sàlt the wàter liberàlly.
Meànwhile, into à làrge bowl, àdd the hàmburger, breàd crumbs, milk (or wàter), egg, onions, ketchup, mustàrd powder, Worcestershire, sàlt, ànd ground blàck pepper. Mix well with your hànds tàking càre not to compàct or “squish” the meàt – I use my fingertips. Compàcting the meàt during mixing leàds to dense meàtbàlls.
àdd two tàblespoons of olive oil into à làrge non-stick (Teflon coàted) skillet set over medium-high heàt.
Shàpe meàt into 1-inch meàtbàlls – àbout the size of à golf bàll. àdd the meàtbàlls to the skillet. If you hàve à smàller skillet, you mày need to cook in bàtches to àvoid overcrowding the pàn. Overcrowding leàds to steàming ràther thàn browning the meàt.
Brown the meàtbàlls on àll sides. Once browned, move the meàtbàlls àround the edge of the pàn ànd stàrt the bàse of the gràvy in the middle àreà of the skillet. If you hàve à smàller skillet, you mày need to remove the meàtbàlls to à plàte ànd set àside.